Serbian Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Russian
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: децембар 2016

Најважнија личност новогодишњих празника за децу, Деда Мраз, са далеког пута стигао је и у наш град. Тај симбол племенитости и доброте измамио је радост и осмехе малишанима, али и њиховим родитељима. Свет маште, отворио је своја врата тог зимског поподнева малишанима различитог узраста. Костолац се претворио у бајковито место док су кочије Деда Мраза лагано пролазиле центром града. Наши најмлађи суграђани били су одушевљени несвакидашњим призором.

 

Малишани су се дружили са Деда Мразом испред костолачког Дома културе, а весело празнично расположење увеличали су и припремљени поклони. Дружење са Деда Мразом наставило се вожњом Деда Мразовим кочијама, што је додатно обрадовало малишане.

           

Овај величанствени призор, увеличао је и наступ хора „Дунавска лира“ из Костолца.

           

Дружење и вожња кочијама са Деда Мразом је још једно у низу дешавања у оквиру новогодишње манифестације ,,Чаробни децембар“, која је у великој мери, поред празнично украшеног града, допринела стварању новогодишње атмосфере.

 

Организатор догађаја је Културно-спортски центар под покровитељством Градске општине Костолац.

Објављено у Вести
  1. Донета Одлука о буџету Градске општине Костолац за 2017. годину са финансијским плановима:

а) Финансијски план директног корисника буџетских средстава – Председник и Веће Градске општине Костолац за 2017. годину ;

б) Финансијски план директног корисника буџетских средстава – Скупштина Градске општине Костолац за 2017. годину;

в) Финансијски план директног корисника буџетских средстава – Орган Управе Градске општине Костолац за 2017. годину  и

г)  Кадровски план Управе Градске општине Костолац за 2017. годину.

  1. Донете Статутарне Одлуке о изменама и допунама Статута Градске општине Костолац;
  2. Усвојен Извештај о извршењу Одлуке о буџету Градске општине Костолац, за период 01.01. – 30.09.2016. године.

 

 

Буџет Градске општине Костолац у 2017. години износиће 221,8 милиона динара. Значајна  средства  очекују се након Ребаланса 1 који се најављује за почетак фебруара.   

 

Осим Одлуке о буџету за 2017. годину која је донета једногласно, костолачки одборници су на седници Скупштине одржаној 26.децембра подржали и дуго најављивану Одлуку о изменама Статута Градске општине Костолац као и извештај о извршењу буџета за период јануар – септембар ове године.

                  

По завршетку седнице, председник Скупштине Градске општине, Ненад Марковић, честитао је Костолчанима Нову годину и пожелео им здравље, успех и срећу. 

Објављено у Вести
среда, 28 децембар 2016 09:24

Новогодишња ликовна колонија

У оквиру манифестације ,,Новогодишњи празник културе“ у просторијама костолачке библиотеке, одржана је ликовна колонија. Учесници прве празничне колоније били су ученици Основне школе „Јован Цвијић“ из нашег града и ликовни уметници Удружuuења „Спектар“.

 

Да малишани уживају у креативним радионицама показује чињеница да је било више од  педесеторо деце пријављених за учествовање на ликовној радионици. Предусретљиви библиотекари били су вољни да раде и са више деце, да су за то имали могућности. Ограничење је представљао просторни капацитет библиотеке. Ипак, када има воље, има и начина, тако да су деца била подељена по групама и свака група је имала своје платно, које су заједнички осликавали. Теме ове празничне радионице били су зимски  мотиви, док су радови настајали сликарском техником - акрилне боје на платну.

 

Новогодишња ликовна колонија организована је уз подршку Културно-спортског центра, а под покровитељством Градске општине Костолац.

Објављено у Вести
понедељак, 19 децембар 2016 16:16

Чајанка са књигом

Поводом Међународног дана чаја, који се у свету обележава још од 2005. године, у Библиотеци у Костолцу (огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац) 15. децембра, одржала сеЧајанка са књигом. Руководилац Одељења у Костолцу, Рената Минић је након обраћања окупљеним посетиоцима напоменула да је ово литерарно дружење, заправо наставак традиције, коју су пре доста година покренуле у костолачкој библиотеци – Славица Пејовић и Слободанка Цука Трајковић. Заједнички циљ овог дружења је  да се окупе завичајни писци и сви они који су заљубљеници у писану реч и да им се пружи прилика да поделе своје песме и приче са осталима.

 

Сам датум је значајан и из другог још важнијег разлога - на тај дан је 1953. године основана Библиотека у Костолцу, тако да је уједно прослављен и тај леп јубилеј.

 

Веома велики одзив на Чајанци (преко 70   гостију) говори да у Костолцу има веома пуно заљубљеника у писану реч. Након документарног филма о историјату чаја, који је направила Марија Копун, уследио је књижевно-музички део. У програму су учестовали писци: Милан Цековић, Биљана Миловановић Живак, Рада Пејић, Марина Васић, Војкан Ивковић, Драган Журжевић, Мира Радиновић, Верослава Малешевић, Славица Пејовић, Љубисав Грујић, Оливер Стокић, Милија Радивојевић, Бобан Пауновић, Магдалена Реџовић, затим музичари: Тома Топо, Слободан Јанковић и Маша Влаисављевић и Лука Реџовић и Лазар Илић су читали кратке и поучне приче о мудрости чаја. Вече је протекло спонтано, уз чај, колачиће и одлично расположење. Посетиоци овог успешног дружења могли су да погледају и изложбуСтара и ретка библитечка грађакоју је приредила Невена Вуксановић.

 

Дружење је организовано уз подршку Градске општине Костолац, Центра за културу Костолац и верних корисника Библиотеке у Костолцу.

Објављено у Вести

У сали Дома омладине у Костолцу ораганизован је округли сто под називом “Доступност система социјалне заштите припадницима ромске националности”.

 

Идеја је да се отвори дијалог са свим институцијама које у оквиру својих надлежности имају одређену улогу и одговорност у социјалној инклузији припадника ромске националне мањине, као и да се укаже на значај сарадње и размене информација између свих актера на локалу и организација цивилног друштва, у решавању проблема оних грађана који се налазе у стању неке социјалне потребе.

 

Поред руководства Градске општине Костолац, на челу са председником Иваном Савићем, округлом столу су присуствовали и представници Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање, основне школе, Дома здравља, Црвеног Крста, као и представници организација цивилног друштва, али и многобројни грађани Костолца.

 

Учеснике округлог стола,као и све присутне у сали,поздравио је председник Савић и том приликом истакао да општина Костолац интензивно ради на отклањању проблема са којима се суочавају Роми,који имају потребе за остварењем неког вида социјалне помоћи, али и други грађани.У свом излагању,најавио је отварање одељења центра за Социјални рад у Костолцу,што је део недавног састанка и договора са директорком те установе у Пожаревцу.

 

Округли сто је резултат партнерства између Удружења "Друштво Ром Костолац" и "Ромског информативног центра". Обзиром да су две области које су биле теме на округлом столу, односно образовање и социјална заштита, уско повезане, акценат је стављен на системе подршке и улогу ЦСР у образовању ученика који потичу из социјално угрожених категорија становништва, али и на сарадњу и координисано деловање свих релевантних институција и ОЦД када је у питању образовање Рома.

 

Пројекат који спроводи "Друштво Ром Костолац”је "Образовањем до једнакости" који је финансијски подржан од стране "Центра за интерактивну педагогију" у оквиру Мреже пријатеља инклузивног образовања, док је Канцеларија за људска и мањинска права покровитељ пројекта "Подршка ромској заједници у коришћењу услуга система социјалне заштите" који спроводи "Ромски информативни центар".

 

Ових дана ће бити написани и закључци и препоруке који су проистекли са округлог стола и углавном су усмерени на локалне механизме за социјално укључивање Рома и Ромкиња, на формирање мобилних тимова, као и на формирање

Објављено у Вести

Након посете граду Пожаревцу, Његова Екселенција, Владимир Гаспарич,амбасадор Словеније у Србији,посетио је први пут Градску општину Костолац. Тим поводом, у кабинету председникаГрадске општине Костолац, Ивана Савића, уприличен је свечани пријем. Амбасадор је у посету дошао у пратњи конзула амбасаде Словеније, Михе Вилара, саветника, Снежане Горшек и председника Удружења Словенаца Костолца, Саше Радића.

 

Амбасадор Гаспарич, након пријема код председника Савића, разговарао је са великим бројем грађана, словеначког порекла,које je пре свега поздравио, а затим и рекао да је ово и такозвани конзуларни дан,где је грађанима Костолца омогућено да се информишу и добију одговор на лицу места.

 

Председник Савић изразио је задовољство поводом доласка амбасадора Гаспарича и његових сарадника. Такође, похвалио је рад и залагање Саше Радића, који је иницирао овакав сусрет, значајан како за Удружење Словенаца, тако и за Градску општину Костолац, са надом да ће и у наредном периоду бити оваквих посета које доприносе бољој сарадњи и јачању веза.

Објављено у Вести
среда, 14 децембар 2016 15:28

Завршена Смотра „VIMINACIUMLUMENMEUM“

Ревијалним извођењем представе „Хадерсфилд“, костолачког позоришта „Castellum“, у недељу, 11. децембра спуштена је завеса на осму Смотру глумачких остварења „Viminaciumlumenmeum“ („Виминацијум, светлостимоја“). На овој традиционалној манифестацији укостолачком Дому културе наступила су аматерскапозоришта из Раче, Јагодине, Алексинца, Трстеника, Крњеваи Петровца на Млави. Алексиначко позориште „Театар 91“ сатрии Градско позориште из Јагодине са две освојене награде на крају фестивала, сакупили су највише симпатијажирија.

Најбоље глумачко остварење је имао Драган Буњевац из Јагодинског аматерског позоришта. Признање је добио тумачећи лик Булета у представи „Саб(х)ранадела Виљема Шекспира“. Награда за најбољу епизодну улогу припала је Јелени Томић из Алексинца, која је у представи „Звездана прашина“ тумачила лик Каће. Најупечатљивији наступ имао је БојанТодоровић из Алексинца, а изузетн углумачку бравуру Ненад Петровић из јагодинског позоришта. Најбоље сценскеефекте публици је пружио Драган Гојковићиз„ Театра 91“.

Смотру су и ове године успешно организовали Културно-спортски центар Костолац и градско позориште ,,Castellum“. Сала Дома културе, током трајања Смотре глумачких остварења била је константно пуна.

Покровитељ фестивала је Градска општина Костолац.

Објављено у Вести

Новогодишњи празник културе, јединствен по много чему обележиће крај 2016. године у Костолцу. Наиме, организован је богат Новогодишњи програм, а, љубитељи културнихдогађајабиће у прилицидауживају у филмскимпројекцијама, позоришнимпредставама, књижевним и музичкимвечерима, сликарскимизложбама и богатом дечијем програму. Ову празничну атмосферу, испуњену културно-уметничким дешавањима у наредним данима, организовао је Културно-спортскицентарподпокровитељствомГрадскеопштинеКостолац.

НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ:

15. децембар, четвртак - „ЧАЈАНКА УЗ КЊИГУ“од 19 часова, у Библиотеци у Костолцу;

16.- 18.децембар, петак - недеља - „ ДечјаНовогодишњаликовнаколонија“од 18 часова у библиотеци у Костолцу;

21.децембар, среда - „Трибина обезбедности деце на интернету“ од 18 часова, Домомладине;

21. -22. децембар, среда – четвртак -Прављењеновогодишњихукрасадекупажтехникому 18 часова у библиотеци;

22. децембар, четвртак - Концертдечјегхора „Дунавскалира“од19часова, Домкултуре;

24.децембар, субота - Радионица„Аутопортрет, селфи“ - у сарадњисаневладиноморганизацијомАртДистриктод 10 часова у библиотеци;

                         - „НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА“ од 16 часованаплатоуиспредДомакултуре;

25.децембар, недеља- Концертбалетскогстудиа„Амадеус“од 19 часова, Домкултуре;

26.децембар, понедељак - Дечјапредстава „ШАЛАБАЛАБАЈКА“ аматерског позоришта Кастелум од 12 часова, Домкултуре;

- „Новогодишњиконцерт“ у извођењуМузичкешколеод 20 часова, Домкултуре;

27. децембар, уторак -Изложбасликафотосафарија „Фоткај и уживај“ од 18 часова, холДомакултуре;

28.децембар, среда -Аутопортрет, селфиилисамосликање – предавањеисторичарауметностиЈулијеБашићод 19 часова у библиотеци;

-„Новогодишњиконцерт КУД-а Костолац“од 20 часова, наплатоуиспредДомакултуре;

29.децембар, четвртак - „Концертзадецу“ кантаутора Бранка Пражићаод 19 часова;

                                             - DJ EPROMS, од 21 час,наплатоуиспредДомакултуре;

30.децембар, петак - Дечјапредстава „ДЕДА МРАЗОВА ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА“од 18 часова;

                                     - Концертгрупе „НОЋ И ДАН“од 22 часа, наплатоуиспредДомакултуре;

31.децембар, субота- ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ наплатоуиспредДомакултуре:

                                       - 21:30 час „Немир и страсти“

                                         - 23:30 часова „БУБА ШВАБА БЕНД“.

Објављено у Вести

О актуелним темама - измени Статута Градске општине Костолац, Културно – спортском центру, као и о спортским организацијама и Стратегији у спорту говорио је Иван Савић, председник Градске општине Костолац, гостујући у програму костолачког Радија „Стил“.

 

Говорећи о измени Статута, којом се дају веће надлежности Градској општини Костолац, Савић је подсетио да је то било једно од предизборних обећања Српске напредне странке, које је и испуњено:

 

- Локална самоуправа је сервис грађана и било је неопходно да се изменама Статута, грађанима приближе сви сервиси које једна општина и установа тог типа треба да пружи. Своје обећање смо испунили и дошли смо до тренутка да Градска општина Костолац на последњој седници Скупштине усвоји предлог за измену Статута, а на наредној седници која ће бити одржана до краја децембра усвојићемо и измене Статута – рекао је Савић и додао да је политика коју Српска напредна странка води у Костолцу утемељена на реалним принципима, тако да има подршку и опозиционих странака, што се и показало на последњем заседању Скупштине Градске општине Костолац на којој су све одлуке донешене ЈЕДНОГЛАСНО!

 

- Најважнија измена у постојећем Статуту је да Градска општина Костолац добија овлашћења да оснива своја Јавна предузећа и Установе. Самим тим, у наредном периоду трудићемо се да, уколико је потреба исказана, институционално приближимо грађанима све оно што су њихове свакодневне потребе.

 

Говорећи о новоформираној установи у Костолцу, Културно – спортском центру, председник је нагласио да је Центар за културу показао да својим кадровским потенцијалом може, зна и уме да уради много тога на пољу културе, а имајући у виду да је вршилац дужности директора истакнути спортиста, једноставно природно је било да се овој установи дода и спорт.

 

Слушаоце „Стил“ радија током емисије председник је подсетио на још једно обећање Српске напредне странке које је такође испуњено:

 

- У 2016. години град Пожаревац је постао власник спортских објеката и земљишта око тих објеката. То је такође једно од обећања које смо грађанима дали у почетку вршења власти, односно преузимања одговорности, да ћемо све објекте који нису у власништву града, односно Градске општине Костолац, а који су као што сви знате били у власништву Електропривреде Србије, који више није у могућности да улаже у њих, пребацити у нашу надлежност. То смо и урадили, тако да ће од 1. јануара 2017. године спортским објектима, у које спада и плажа „Топољар“, управљати Културно – спортски центар Костолац.

 

На питање новинара о начину утицања да се што већи број деце укључи у спортске активности, председник Савић је на таласима Радио „Стила“ истакао да Закон о спорту обавезује да расподела средстава буде равномерна и равноправна, да не буду фаворизовани поједини клубови и спортске организације, већ да сви клубови добију средства на основу параметара који се вреднују. Важан услов биће и масовност, у смислу да што више деце имамо у спортским организацијама, што ће тим клубовима обезбедити и више средстава.

 

Говорећи о визији деловања спортских друштава, Савић је рекао да Закон о спорту каже да у спортским организацијама, у раду са млађим категоријама, мора да постоји лице које се школовало за рад са децом, ради се о професорима физичке културе. То ће се свакако применити и у Костолцу.

 

Овом приликом председник је говорио и о поступку који ће бити примењен уколико се утврди да нека спортска друштва нису користила средства у складу са законом:

 

- Поступак је крајње једноставан, правилник о расподели средстава се ослања на Закон о спорту, уговор који потписујемо са спортским организацијама након спроведеног јавног конкурса, обавезује спортску организацију да се понаша у складу са Законом и у складу са уговором који је представник те организације потписао са даваоцем дотације односно са Градском општином Костолац. Уколико неки од чланова буду повређени, процедура је та, да се финансијски извештај спортске организације не усвоји, затим се предаје буџетском инспектору на даље поступање, а коначно је и подношење прекршајне или кривичне пријаве према том лицу које је одступило од уговора по коме су средства и додељена. Ја се надам да таквих примера нећемо имати у будућности, јер сматрам да је Закон врло јасан, да је правилник врло јасан, да су средства којим располажемо и више него добра и да уколико председници спортских организација правилно расподеле средства током целе године, неће имати проблема у функционисању. Ми бисмо требали да будемо њихова подршка, а они треба да буду подршка нама и нашој деци са територије Градске општине Костолац.“ – рекао је на крају гостовања Иван Савић.

Објављено у Вести

Културно-спортски центар Костолац и Градско аматерско позориште „Castellum“ организатори су 8. Смотре глумачких остварења „Виминацијум, светлости моја“. На овој костолачкој манифестацији, наступиће позоришта из Раче, Јагодине, Алексинца, Трстеника, Крњева и Петровца, а завршног дана фестивала домаћин, позориште из Костолца.

 

Након свечаног отварања фестивала, на сцени костолачког Дома културе наступило је позориште из Раче, са „Београдском трилогијом“, Биљане Србљановић, а у режији Дејана Цицмиловића. Другог дана фестивала, костолчанима се представило позориште из Јагодине, представом „Сабрана дела Виљема Шекспира“, у режији Бранислава Недића.

 

Љубитељи позоришних представа, у среду, 07. децембра,  имаће прилику да уживају гледајући наше пријатеље из Петровца на Млави, са представом „Немам да платим и нећу да платим“, у режији Милоша Јагодића. Алексиначко позориште ,,Театар91“,  наступа у четвртак, 08. децембра, са Ковачевићевом представом „Звездана прашина“, у режији Бранислава Недића. У петак, 09. децембра,  петог дана фестивала, гледаћемо „Професионалца“ Душана Ковачевића, у режији Фуада Табучића, а у извођењу Трстеничког позоришта. Шестог дана фестивала, гледаћемо представу „Моје бебе“ Маргарет Мејо, у режији Невене Ракочевић. Представу ће извести Аматерско позориште „Обилић“ из Крњева. Завршне вечери фестивала, у недељу, 11. децембра, Костолчани ће гледати своје суграђане из позоришта „Castellum“ и представу „Хадерсфилд“ Угљеше Шајтинца, а у режији Фуада Табучића.

 

Позоришне представе фестивала одиграваће се на сцени Дома културе, са  почетком у 20:00 часова, а цена улазница је 100,00  динара.

 

Сваке вечери биће проглашено најбоље глумачко остварење у представи. На свечаности затварања фестивала биће проглашење најбољег глумца, најбоље епизодне улоге и најбољег мајстора сценских ефеката.

 

Покровитељ 8. Смотре глумачких остварења „Виминацијум, светлости моја“, која је већ постала традиционална манифестација, јестеГрадска општина Костолац. 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас648
Јуче838
Ове недеље1486
Овог Месеца13592
Укупно1748809

Ваша IP адреса је: 18.208.203.36 уторак, 19 март 2024 14:03
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd