Serbian Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Russian
четвртак, март 28, 2024
Чланци поређани по датуму: July 2016

Поречка улица у Костолцу, санирана је и асфалтирана парцијално, а током јучерашњег дана завршена је у целости. Овог пута урађен је асфалт у дужини од 225 метара и ширини од 6 метара. Извођач радова је ПЗП Пожаревац. 

 

Председник Градске општине Костолац, Иван Савић, са својим сарадницима, обишао је радове и том приликом најавио да ће током овог и наредног месеца бити реализовано низ инвестиција у оквиру инфраструктуре, како у самом граду Костолцу тако и у Месним заједницама које припадају Градској општини Костолац.

Објављено у Вести

Књижевно вече посвећено књигама Миљене Миње Дрндар, одржано је у просторијама костолачке библиотеке. Књиге ,,Два и два су пет“ и ,,Вага за нетачно мерење“ представљене су кроз спонтани разговор ауторке, Миљене Миње Дрндар и руководиоца костолачке библиотеке, Ренате Минић.

 

Промоцији је присуствовао велики број љубитеља књига, што је показатељ изузетно високог нивоа поштовања и заинтересованости за рад наших завичајних писаца.

 

Иначе, Миљена Миња Дрндар, рођена је 1970. године у Пожаревцу.  Живи у Немачкој, а пореклом је из Старог Костолца. Завршила је Правни факултет у Београду. Љубав према писању показала је још током раног детињства. Члан је Удружења књижевника Србије. Ауторка је романа ,,Два и два су пет“, ,,Вага за нетачно мерење“, као и прича, песама и путописа у заједничким збиркама.

Објављено у Вести

Министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, током јучерашњег дана обишао је археолошко налазиште Виминацијум, које се налази на пар километара од Костолца. У разговору са градоначелником града Пожаревца, Банетом Спасовићем, председником Градске општине Костолац,  Иваном Савићем и Др Миомиром Кораћем, директором археолошког налазишта Виминацијум, министар је истакао значај туристичке понуде  Браничевског округа.

 

Министар Љајић је навео да је Виминацијум један од десет најзначајнијих археолошких локалитета у Европи, које годишње посети око 80.000 туриста, од чега 30% странаца као  и да сматра да је то још увек мало и није у складу са значајем који Виминацијум има у културолошком, историјском и археолошком смислу.

 

Министар је такође истакао да ће 2018. године бити одржан светски конгрес археолога и да ће тим поводом 1200 најзначајнијих археолога света бити у Србији. Додао је и да се до тада треба  урадити још много заједничких ствари, како би се овај археолошки локалитет приказао у што бољем светлу:

 

„Држава намерава да направи јединствену тематску културну руту, да Виминацијум укључимо у јединствену понуду свега што Србија има у погледу археолошких и историјских локалитета“.

 

Република Србија је прошле и током текуће године у ово археолошко налазиште и  у изградњу пристаништа за бродове на Дунаву уложила средства у износу од 29 милиона динара што ће чинити и убудуће како би се наставио развој Виминацијума.

 

Овом приликом Бане Спасовић, градоначелник града Пожаревца, истакао је да град ради на стратегији развоја туризма. Према речима градоначелника ослонац  туристичке понуде биће Виминацијум и ергела Љубичево. Такође, додао је да ће локална самоуправа уложити средства у изградњу саобраћајне инфраструктуре, пре свега обилазнице од Пожаревца ка Костолцу, чиме ће бити скраћен пут.

 

Др Миомир Кораћ, директор археолошког налазишта Виминацијум, рекао је да је од великог значаја што се држава определила и зна  шта жели да ради и што је дефинисала своје стратешке интересе и правце развоја:

 

„Није битан само новац, већ да покажете свету шта имате као земља. Шта је она урадила за више хиљада година и чиме је задужила и Европу и свет. Прича је да ћемо направити руту од Сремске Митровице до Царичиног града на југу, дугу 600 километара, где ћете моћи да зауставите туристе читавих 12 дана“.

 

На крају посете, министар је обишао терме, маузолеј и мамут парк.

 

Објављено у Вести

Костолчани су  у оквиру манифестације ,,Костолачко лето 2016“ имали прилике да уживају у правој рок музици. Наиме, прошле недеље одржан је ,,КОROCK FEST“ на стадиону ,,Бора Бека“. Фестивал је отворила директорка Центра за културу,  Јелена Шаманц. Већ прве вечери уживали смо  уз наступе Салета Срећковића, групе ,,Carrie“, ,,Tijan“, ,,Геџа Мануфактура“, ,,ReJect“ и ,,Лакоми Мечићи“. Друге вечери на фестивалу наступили су ,,Baba Kai“, ,,Hard need“, ,,Из све снаге“, ,,Tripple trouble“, ,,Starlight“, док су на завршној  вечери наступили бендови ,,Немир и страст“,„Бубашваба бенд“, „Pro Rock“,као и бенд „Стоп“. Овај рок фестивал званично је затворила Јелена Илић, чланица Већа Градске општине Костолац.

         

Циљ одржавања „KOROCKFEST“-а јесте првенствено упознавање са  рок културом, а кроз  испуњење овог циља публика је имала прилике да ужива између осталог и у ауторској музици костолачких и гостујућих рок бендова. Велики број младих испунио  је стадион, а међу окупљенима било је и старијих љубитеља рок музике.

         

Овогодишњи организатори „KOROCKFEST“-а су  Центар за културу Костолац и Градска општина Костолац у сарадњи са костолачким музичарима.Костолчанису  у оквиру манифестације ,,Костолачко лето 2016“ имали прилике да уживају у правој рок музици. Наиме, прошле недеље одржан је ,,КОROCK FEST“ на стадиону ,,Бора Бека“. Фестивал је отворила директорка Центра за културу,  Јелена Шаманц. Већ прве вечери уживали смо  уз наступе Салета Срећковића, групе ,,Carrie“, ,,Tijan“, ,,Геџа Мануфактура“, ,,ReJect“ и ,,Лакоми Мечићи“. Друге вечери на фестивалу наступили су ,,Baba Kai“, ,,Hard need“, ,,Из све снаге“, ,,Tripple trouble“, ,,Starlight“, док су на завршној  вечери наступили бендови ,,Немир и страст“,„Бубашваба бенд“, „Pro Rock“,као и бенд „Стоп“. Овај рок фестивал званично је затворила Јелена Илић, чланица Већа Градске општине Костолац.

         

 

 

 

Објављено у Вести

Невладина организација ,,Визија“  из Крагујевца у сарадњи са Градском општином Костолац и Канцеларијом за ромска питања у Костолцу током марта месеца започела  је пројекат помоћи у грађевинском материјалу за интерно расељена лица која живе на територији наше општине. Након посете потенцијалних корисника и прикупљања потребне пратеће документације, шест породица је у првом кругу остварило право на овај вид  помоћи. Ради се о пакету грађевинског материјала у износу од 205.000,00 динара, који ће сходно потребама корисника бити уграђен најкасније за 60 дана од дана испоруке.

 

Крагујевачка Невладина организација ,,Визија“ је у петак, 22. јула потписала Уговоре са корисницима који су прошли селекцију, и доставили потребну документацију за помоћ у виду пакета грађевинског материјала, за санацију објеката у којима живе.

             

Породице које нису доставиле сву потребну документацију, имаће прилику да у другом кругу који се очекује почетком јесени  поново  конкуришу. Градска општина Костолац и Канцеларија за ромска питања позивају  и остале интерно расељене породице са  територије Градске општине Костолац да се пријаве и информишу у просторијама  Канцеларије за ромска питања, како би им се детаљније објаснила процедура и услови конкурисања.

 

 

       

Објављено у Вести

Обележавање славе Костолца, Светог Великомученика Прокопија почело је у среду вечерњим Богослужењем у Цркви Светог Максима Исповедника, након чега је из црквене порте кренула Света Литија улицама нашег града.  Поред великог броја грађана и верника, присуствовали су челници костолачке општине, као и челни људи града Пожаревца. Прослава Светог Великомученика Прокопија настављена је Свечаном академијом.  Химном Републике Србије у извођењу солисткиња Марте Благојевић и Љубице Миладиновић, академија је започела, а затим је присутне поздравио Иван Савић, председник костолачке општине истакавши да је између осталог и један од задатака локалне самоуправе да све институције и организације повеже у једну целину како би функционисале беспрекорно.  Председник Савић такође је додао:

 

,,Мислим да смо вечерас показали да јединство за које се залажемо доноси одређене резултате. Видели сте да имамо подршку културно-уметничких друштава, јавних предузећа, невладиних организација и културно-уметничких стваралаца.  Приоритет локалне самоуправе је да све ове субјекте повеже у једну целину што ће на крају дати добар резултат. Желим вам срећну градску славу, да је проведете у миру, весељу и благостању.“

 

Затим је настављен културно –уметнички програм у коме су учествовали ансамбл Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Пожаревац „Лирика“; песник Зоран Стојићевић Рикардо са песмом „Поема Костолцу“;руководилац аматерског позоришта „Castellum“ Ненад Деспотовић са песмом „Светли гробови“и Културно-уметничко друштво „Костолац“ .

 

Затим је уследила додела похвалница ђацима генерације која је ове године установљена први пут у Костолцу и надамо се да ће постати традиција наредних година. Председник Градске општине Костолац уручио је награде „Ђак генерације“ и чек на по педесет хиљада динара најбољој ученици Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, Јани Јосимов и ученику Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, Марку Јоцићу.

 

Такође, похвалнице су додељене и представницима Основне  школе „Јован Цвијић“ Костолац и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, за успешан рад и изузетне резултате у школској 2015/2016 години.

 

Свечану академију обележила је и додела плакете председнику Градске општине Костолац од стране пријатеља из Италије, чији смо недавно били домаћини, када је свечано потписан протокол о сарадњи између костолачког удружења песника и удружења песника Италије.

 

Прослава градске славе, након литургије и резања славског колача у Цркви Светог Максима Исповедника , настављена је у порти цркве у присуству великог броја званица и грађана. Овогодишњи домаћин Горан Рајић, члан Већа Градске општине Костолац предао је колач Јелени Илић, чланици Већа Градске општине Костолац, која  је преузела улогу домаћина славе за наредну годину.

 61a18014 233f 4328 8750 4f0a2cb54488

 

 

 

 

 

 

Објављено у Вести

Грађанима Градске општине Костолац, упућујем искрене честитке, са жељом да овај дан прославе у здрављу, срећи и благостању, поштујући и негујући богату традицију и чувајући вредности наше православне вере.

 

Уз најискреније  жеље да наш град настави путем напретка, желим  вам срећну Славу Светог Великомученика Прокопија.

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас333
Јуче698
Ове недеље2473
Овог Месеца19672
Укупно1754889

Ваша IP адреса је: 3.81.97.37 четвртак, 28 март 2024 18:05
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd