Serbian Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Russian
петак, март 29, 2024
Чланци поређани по датуму: новембар 2016

На сцени Дома културе у Костолцу изведена је култна представа позоришта „Бошко Буха“ из Београда. Ова урнебесна комедија рађена је по тексту Мајкла Фрејна, у режији Југа Радивојевића, док су у главним улогама били наши прослављени глумци Андрија Милошевић, Андријана Тасић, Бојана Ординачев, Горан Јевтић, Јелена Тркуља, Катарина Марковић, Милош Влалукин, Немања Оливерић и Ненад Ненадовић.

           

У препуној позоришној сали публика је уживала у комаду о глумачкој трупи која у првом чину припрема фарсу, у другом чину је изводи на турнеји, међутим, тим догађајима Костолчани су присуствовали управо „Иза кулиса“, док у последњем, трећем чину поново се изводи фарса, која се због унутрашњих сукоба трупе распада.  Сваки чин ове представе у поступцима као и у причи за нијансу се разликује од претходног. Радња ове представе полако напредује ка својој кулминацији и захтева велику прецизност од аутора и извођача да би се постигла лакоћа и забавност у којој су уживали гледаоци.

           

Ово је само још један у низу културни догађај у оквиру Новембарских дана културе у Костолцу, који је одушевио љубитеље овакве врсте уметности.

Објављено у Вести
среда, 23 новембар 2016 10:22

Још нових клупа и канти за отпатке

На подручју града Костолца завршена је друга фаза постављања и уградње  нових клупа и корпи за отпатке. Нове металне клупе постављене су на више локација у граду, и то на Тргу братства и јединства, затим у улицама Николе Тесле, Савеза бораца, Рударској, Стевана Немање, као и испред стамбених зграда у Јадранској улици. Уз клупе су постављене и нове металне корпе за отпатке.  Укупно је постављено 38 клупа, за које је Градска општина Костолац издвојила средства у износу од 976.341,60 динара, док је за 12 корпи издвојено 198.151,92 динара. Извођач радова је предузеће „РАНЂЕЛОВИЋ-ГРАДЊА“ д.о.о. из  Новог Бечеја.  

           

Подсетимо се, током летњег периода реализована је прва фаза постављања нових клупа и корпи у граду. Тада је Градска  општина Костолац  за набавку и постављање 22  клупе издвојила средства у износу од 599.500,00 динара, док је 378.500,00 динара издвојено за куповину 25 нових корпи за отпатке. Током прве фазе извођач радова била је фирма „Metal Steel Morava“ из Костолца.

 

„Планирамо да у 2017.години наставимо истим интензитетом да обнављамо градски урбани мобилијар“- кратко је поручио председник Савић.

Објављено у Вести
среда, 23 новембар 2016 10:14

"Мучење језика"

У оквиру манифестације ,,Новембарски дани културе“ у сали Дома омладине у Костолцу, одржано је књижевно вече под називом ,,Мучење језика“. Вече је било  посвећено нашем матерњем језику, са једне стране његовом запостављању, а са друге и методама његовог очувања и неговања.

 

О овој теми говорила је др Марина Јањић, професор српског језика и књижевности Филозофског факултета у Нишу. Кроз презентацију и предавање могли смо да стекнемо увид у савремене методолошке приступе литерарним и лингвистичким вредностима и у нове филолошке теорије рефлексије у интерпретацијама књижевних дела. Указано је на научно и наставно сагледавање литерарних проблема и примену нових домета информационе технологије  у настави књижевности и језика (интернета, других медија, филма, телевизије) – све то у циљу функционалнијих поступака у наставним интеграцијама језика и књижевности. Кроз своје бројне радове и књиге, др Марина Јањић наглашава да се језик учи кроз игру и она предлаже разноврсне вежбе које могу да се користе на часовима, уз одабрана средства, облике и методе рада, с циљем развијања говора и укупних психофизичких могућности ученика. Ово веома едукативно предавање је привукло пазњу просветних радника и радника у култури, који су са интересовањем постављали питања гошћи, уз оцену да би овакве  вечери убудуће могле да постану стална пракса у Костолцу.

Објављено у Вести

Комисија за обезбеђивање средстава за остваривање потреба и интереса у области спорта на територији Градске општине Костолац, по пријавама пристиглим на основу Јавног позива за финансирање посебних програма у области спорта, а објављеним у листу Реч Народа, дана 1. новембра текуће године, извршила је анализу и оцену свих пристиглих пријава.Након чега је, у складу са критеријумима и мерилима утврђеним Правилником о обезбеђивању средстава за остваривање потреба и интереса у области спорта на територији Градске општине Костолац,сачинила предлог Одлуке о расподели средстава.

 

На недавно одржаној редовној седници Већа Градске општине Костолац, предлог је једногласно усвојен, а затим је донета Одлука о додели средстава. На основу прихваћених пријава, Уговором о дотацији, средства ће бити додељена следећим спортским клубовима и организацијама:

 

-          ФК,, Дунав“ Острово - 65.200,66  динара;

-          Куглашки  клуб  „Рудар“ Костолац - 91.280,93 динара;

-          Шаховски клуб „Рудар“ Костолац – 65.200,66 динара;

-          СРД „Дунавац“ Костолац – 330.350,02 динара;

-          Наутичко друштво  ,,Дунавац“ Костолац – 271.234,75 динара;

-          ЖРК „Рудар“ Костолац – 278.189,49 динара;

-          „ОПК ,,РУДАР - 2001“ Костолац - 534.645,43 динара;

-          Кајак-кану клуб „Весло“ Костолац – 434.671,08 динара;

-          ФК „Дунавац“ Петка- 108.667,77 динара;

-          ФК ,,Рудар Костолац 2008“ – 226.028,96 динара;

-          ФК „Победа“ Село Костолац – 65.200,66 динара;

-          Стонотениски клуб „Рудар“ Костолац – 83.456,85 динара;

-          ЖОК „Рудар“ Костолац – 230.375,67 динара;

-          ОК „Рудар“ Костолац – 282.536,20 динара;

-          ФК „Борац“ Кленовник – 152.134,88 динара.

Објављено у Вести

Поводом Међународног дана чаја у просторијама костолачке библиотеке одржаће се књижевно вече под називом ,,Чајанка са књигом“. Током вечери, како најављују организатори, биће приказан и кратки филм о историјату чаја у свету.

 

Позивамо све заинтересоване завичајне писце са територије Градске општине Костолац и града Пожаревца, да се пријаве за учешће. Уз пријаву доставити своју песму или причу на тему чаја, које ће се читати током књижевне вечери. Пријаве  доставити до 1. децембра, а више информација можете добити на телефон 012/241-515.

           

 

,,Чајанка са књигом“ одржаће се 15. децембра, са почетком од 19 часова, у организацији библиотеке у Костолцу, уз подршку Градске општине Костолац и Културно – спортског  центра.

Објављено у Вести

У част великог историјског датума, 11. новембра, драгим суграђанима упућујем искрене честитке поводом празника Републике Србије – Дана примирја у Првом светском рату.

 

Данас одајемо почаст палим ратницима и невино страдалим цивилима током Првог светског рата. Овај датум никада не сме пасти у заборав, јер се са поносом сећамо наших јунака, бранилаца, предака који су својим животима ослободили нашу земљу у Првом светском рату.

 

Потписивање примирја у Првом светском рату представља велики дан посебно за наш народ који је током рата изгубио више од милион људи. Управо због таквеслободарске традиције поносни смо на наше претке, који су дали своје животе за слободу свих нас.“

Објављено у Вести
четвртак, 10 новембар 2016 11:29

Најмлађи први пут у библиотеци

У оквиру „Новембарских дана културе“, гости библиотеке у Костолцу, огранка Народне библиотеке „Илија М.Петровић“ Пожаревац, били су предшколци костолачког вртића „Мајски цвет“.

 

Tоком посете,ове будуће школарце, библиотекари су увели у свет књига, њихово настајање и чување. Упознали су их са значајем и радом библиотеке, објаснили су на који начин се постаје члан и како се позајмљују књиге. Предшколци су уручили библиотеци поклоне, које су сами израдили, а за узврат су добили чланске карте и бесплатно чланство у трајању од годину дана.

Објављено у Вести

Изложбом Удружења ликовних стваралаца Костолца „Спектар“, званично је отворена манифестација „Новембар – месец културе у Костолцу“. Изложена су дела 22 уметника, учесника 8. Међународне Ликовне колоније „Костолац 2016“.

 

Изложбу су свечано отвориле Јелена Шаманц, директорка Културно – спортског центра и Јелена Илић, чланица Већа Градске општине Костолац.

 

Јелена Шаманц је указала на значај организовања ликовних изложби, јер су уметници значајан део друштва, који промовишу  лепоту уметности у мору свакодневних догађаја. Том приликом упутила је и речи захвалности  свим учесницима.

 

Приликом отварања изложбе, Јелена Илић је истакла:

 

,,Ми смо били, слободно могу рећи, саставни део колоније, дружили смо се са уметницима који су гостовали у нашем граду и омогућили им леп боравак и разноврстан програм. Надам се да ће велики број људи препознати значај манифестације и посетити изложбу, јер оно што се овде презентује је изузетна нит уметности, која је јако битна у друштвеном животу сваког човека.“ – истакла је Јелена Илић.

 

Захвалнице учесницима колоније, као и институцијама и организацијама које су омогућиле њено одржавање, уручила је Снежана Милошевић, председница Удружења „Спектар“. Том приликом изразила је задовољство поводом организовања изложбе и окупљања великог броја љубитеља уметности.

 

На отварању изложбе говорила је и Јулија Башић, историчар уметности:

 

,,Увек је била потребна борба, што се тиче уметности, као и посебна борба да се све изложи и добије потребну валоризацију од стране публике и реципијената. Сматрам да се треба  окренути ка новим технологијама и новим видовима интерпретације уметничког садржаја, па стога мислим да треба чешће организовати овакве видове колонија, где ће млади уметници моћи да размењују сопствена искуства.“

 

Подсетимо се, селектор овогодишње 8. Међународне Ликовне колоније „Костолац 2016“ био је Ђорђе Станић, а организатор Удружење ликовних стваралаца „Спектар“ из Костолца уз подршку Градске општине Костолац, Центра за културу ове општине и Синдиката ЈП ЕПС огранка „ТЕ-КО“ Костолац. 

Објављено у Вести

У Костолцу је одржана још једна у низу акција хуманитарног карактера. Акција добровољног давања крви, организована је у просторијама Техничке школе са домом ученика ,,Никола Тесла“.  Велики број давалаца крви одазвао се акцији, а међу  добровољним даваоцима било је много ученика, професора школе,  као и наших суграђана. Том приликом прикупљено је  29 јединица крви.

 

Поводом успешно спроведене акције, Иван Савић, председник Градске општине Костолац, истакао је да ће организовање оваквих догађаја хуманитарног карактера, увек имати подршку локалне самоуправе:

 

,,Добар одзив Костолчана, показатељ је свести наших суграђана о препознавању значаја добровољног давања ове драгоцене течности.“ – рекао је Савић и додао да је  добровољно давање крви изузетно хумано дело, непроценљиве вредности, које одузима свега неколико минута, а управо тих неколико минута могу спасити нечији живот.

 

Акцију добровољног давања крви организовала је костолачка Техничка школа са домом ученика ,,Никола Тесла“ у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије.

Објављено у Вести
уторак, 01 новембар 2016 11:25

Новембар - месец културе у Костолцу

Костолчане током новембарских дана очeкује јединствени празник културе, испуњен изузeтно богатим програмом. Наиме, месец новембар у нашем граду обележиће културна манифестација ,,Новембар – месец културе у Костолцу“. Током трајања манифестације љубитељи културних догађаја биће у прилици да уживају у филмским пројекцијама, позоришним представама, књижевним и музичким вечерима и сликарским изложбама.

Организар новембарских културних дана је Културно-спортски центар под покровитељством Градске општине Костолац.

 

 

ПРОГРАМ

,,НОВЕМБАР – МЕСЕЦ КУЛТУРЕ У КОСТОЛЦУ“

3-6. новембар – Изложба слика "Костолац 2016" УЛУК "Спектар" - отварање у 18 сати у     холу Дома културе;

9. новембар - Представа за децу "Спајдермен и Винкс у школи магије"; Дом културе у 19сати;

10. новембар - Документарни филм Кола српских сестара; Дом омладине од 20сати;

12. и 13. новембар - Фото сафари "Сликај и уживај";

14. новембар – Пројекција филма „Војна академија 3“; Дом културе од 18и 20 сати

17. новембар - Књижевно вече "М(учење) језика" професора са Филолошког факултета у Нишу, у Дому омладине у 19сати;

23. новембар - Вечерња представа "Иза кулиса"; Позориште  Бошко Буха; Дом културе од 20сати;

18-20. новембра - Фестивал евергрин филмова; Дом омладине од 19и 21сат;

21-25. новембар - Пројекције цртаних филмова за децу; у вртићу "Мајски цвет" Костолац;

25. новембар – Књижевно вече „Траговима душе“; Дом културе од 19 сати ;

25-27. новембар - Изложба "Отвореног срца и пријатељства" УЛУК "АРТ"; Хол Дома културе, отварање у 18сати;

29. новембар - Позоришна представа "Проклетство", аматерско позориште Кастелум, Дом културе од 20сати.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас694
Јуче511
Ове недеље3345
Овог Месеца20544
Укупно1755761

Ваша IP адреса је: 54.157.56.179 петак, 29 март 2024 15:43
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!