Serbian Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Russian
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: октобар 2016

У организацији Градске општине Костолац у сали Дома омладине одржана је ,,Трибина о спорту“. Теме трибине билесу упознавање са приоритетима, правилима, одредбама Закона о спорту, затим заједничко решавање насталих проблема у пословању и руковођењу спортским организацијама и клубовима, као и разматрање финансијских извештајаутрошених средстава спортских организација и клубова.

 

Трибину су иницирали Иван Савић, председник Градске општине Костолац, Јелена Илић, чланица Већа, Јелена Шаманц, директорка Културно-спортског центра, а позвани су сви представници костолачких спортских организација и представници основне и средње школе у Костолцу.

 

Према речима Ивана Савића, председника Градске општине Костолац, локална самоуправа ће у наредној години уложити значајна средства у школство и здравство. Савић је најавио даља улагања у изградњу и опремање дечијих игралишта, спортских терена и фискултурних сала у школама на територији наше општине, а све у циљу обезбеђивања услова за правилан раст и развој деце и омладине.

 

,,Наш циљ и стратегија је да се деца предшколског и школског узраста, као и средњошколци,у што већем броју баве спортом и спортским активностима, и да се терени и спортски објекти опреме за несметано бављење спортом.“ – нагласио је Савић.

 

Будући да је од недавно град Пожаревац постао носилац права јавне својине, а Градска општина Костолац носилац права јавног коришћења над објектима и земљиштем,у које између осталих спадају: фудбалски стадион са земљиштем око стадиона, спортска хала са земљиштем око хале и плажа ,,Топољар“, самим тим локална самоуправа преузима одговорност за те објекте.

,,Имаћемо спремне пројекте за реконструкцију свих спортских објеката. Спортски клубови и организације неће морати да брину о инфраструктури, о проблемима плаћања рачуна и одржавања спортских објеката. Главни задатак представника тих организација, биће промоција спорта у школама и сви видови укључивања деце у спортске активности.“ – рекао је председник Савић.

 

Једна од тема били су и финансијски извештаји утрошених средстава спортских клубова и организација. Између осталог, Савић је истакао:

 

„На основу обавезног поседовања рачуна спортских организација у Управи за трезор, локална самоуправа врши увид, уз свакодневно праћење буџетских средстава тих организација. Веће Градске општине Костолац врши контролу финансија и уколико увидом у финансијске извештаје утврди да одређена организација није користила средства у складу са законом биће санкционисана или раскидом уговора, враћањем средстава и пријавом код буџетског инспектора или пријавом код надлежног прекршајног органа.“

 

Савић је разматрајући финансијске извештаје спортских организација, такође рекао да их све обавезује да 2017. година буде у знаку деце на спортским теренима, а да у раду са децом буду ангажовани професори физичке културе. У прилог томе навео је да у Костолцу има 15-ак спортских организација са довољно простора за 15 нових радних места за школоване професоре физичке културе. Бодовање спортских организација приликом додељивања средстава зависиће од броја деце која се у тим организацијама баве спортом.

 

Говорећи о значају трибине за даљи развој спорта и омладине, Јелена Илић је истакла да ће Акционим планом за спровођење Стратегије развоја спорта у граду Пожаревцу, а самим тим и у Градској општини Костолац, инсистирати на проширењу понуде спортских секција у школама, затим на организовању спортских такмичења за децу и на повећању активности у школским салама и спортским теренима у току летњег и зимског периода.

 

“Школа је база талената одакле деца треба да проистекну. Професионализам је јако битан, треба да постоје сениори и старије групе, али оно на чему ми инсистирамо јесте омладина. Потребно је да се што више деце укључи у спорт, а то је најпре могуће преко школа и часова физичког васпитања, где ће се вршити константне промоције у сарадњи са наставницима и професорима.“ – рекла је Јелена Илић додавши да је у плану израда пројектно-техничке документације за јавна вежбалишта на отвореном простору, самим тим и изградња теретане на отвореном.

 

Јелена Шаманц је говорећи о плану развоја спорта за 2017. годину истакла значај наставника и професора физичког васпитања у усмеравању младих по питању бављења спортом и пропагирању здравих стилова живота. Од великог значаја биће и укључивање спортских клубова и организација у реализацију спортских манифестација.

 

“У наредном периоду планирамо манифестацију Сајам спорта, на којој ће све спортске организације моћи да прикажу свој рад, како би младим генерацијама приближили могућности бављења спортом а које се налазе у граду. У наредној години у плану је одржавање више турнира у свим областима спорта, као и набавка комплетне опреме и реквизита.“- рекла је Шаманц и додала да је у плану и покретање спортова на води уз отварање могућности за организовање регате.На тај начин би додатно покренули и развили туризам у нашој општини.

 

Трибина је завршена обраћањем председника Ивана Савића, који је истакао да је веома важно да презентујемо различите спортске активности и да младе генерације заинтересујемо за неке од њих. Визија ове стратегије је унапређење квалитета живота младих кроз бављење спортом, као елемената који су од суштинског значаја за правилан развој њихове личности и здравог начина живота.

Објављено у Вести

У просторијама костолачкебиблиотеке одржано је књижевно вече жене, која је својим писањем за кратко време освојила Србију и свет – Милијане Барјактаревић. Поред тога што је књижевница, Милијана је и новинарка, блогерка и библиотекарка. Oбјавила je до сада три књиге: „Само ти пиши“,„Писање уз ветар“ и„Само се ти смеј“, које се препоручују као терапија смехом. На својој Фејсбук страници, Милијана има преко тридесет хиљада пратиоца, који свакодневно читају њене објаве. Слободан дух, смисао за хумор, критичко размишљање, признавање својих грешака и себе онаквом каква јесте, довело је до тога да постане светски позната, да је јако воле и једва чекају њен нови текст. Љубитељи њеногписања прешли су и више од тридесет километара да би је видели у Костолцу.

 

Кроз спонтан разговор књижевнице и руководиоца библиотеке Ренате Минић,као и читањем делова из њених књига, посетиоци су се боље упознали са Милијаниним животом и радом. На духовит, али и критички начин, ауторка је изнела своје виђење свакодневнице – брака, деце, посла, породичних односа и ситуација са којима се као појединци суочавамо у друштву.

 

Организатори ове књижевне вечери су Центар за културу Костолац, Клуб љубитеља књига Мајдан и Библиотека у Костолцу.

Објављено у Вести

Костолачка библиотека уз подршку локалне самоуправе, организовала је књижевно вече са Милошем Петковићем, већ прослављеним писцем. Током вечери промовисани су романи овог младог писца, којисе заснивају на тематици фантастике. Љубитељи фантастике, дружећи се са Петковићем у опуштеној атмосфери, сазнали су како се са тако мало година живота, може постићи тако велики успех.

 

Милош Петковић спада у групу најмлађих писаца епске фантастике на Балкану. Рођен је 1986. године у Нишу. Писањем се бави од 2005. године, али тек 2008. излази његов првенац, роман епске фантастике ,,Вукови судбине“. Написао је укупно девет романа до своје тридесете године. Ушао је у ужи избор за Гинисову књигу рекорда, као најплоднији млади аутор романа.Стални је дописник часописа ,,Raketla“, фанзина за љубитеље фантастике, а и почасни је члан Удружења ,,SF Serbia“.

 

Овом приликом одржана је и радионица љубитеља фантастике са писцем Петковићем. Млади аутор није крио одушевљење о квалитету рада костолачке радионице.Иначе, на територији Браничевског округа не постоји ниједно друго Удружење љубитеља фантастике.

 

У нашем граду има доста љубитеља фантастике, који су овом приликом били у улози домаћина. Прослављеног писца прошетали су Костолцем, а затим га одвели у обилазак археолошког налазишта Виминацијум.

Објављено у Вести

Додела помоћи у виду пакета грађевинског материјала за интерно расељена лица, која живе на територији Градске општине Костолац се наставља. Прошлог месеца је, у првом кругу, право на овај вид подршке добило  шест корисника. Након потписивања уговора између корисника иНВО „Визија“ из Крагујевца, грађевински материјал је и испоручен, а корисници имају рок од 60 дана да исти уграде.

 

Уговори представника НВО „Визија“ потписани су са још  девет  корисника, те на основу уговора, корисници стичу право на грађевински материјал. Пројектом је предвиђено да још седаминтерно расељених породица, према потребама, добије потребан грађевински материјал,  што ће укупно бити 22 породице на територији Градске општине Костолац до  краја овог пројекта.

 

Канцеларија за ромска питања Градске општине Костолац, пружа помоћ корисницима у прибављању потребне конкурсне документације, али и представницима UNHCR-а, и невладиној организацији „Визија“, приликом теренских посета потенцијалних корисника ове донације.

Објављено у Вести

Црвени крст Пожаревац, у сарадњи са Градском општином Костолац и патронажном службом Дома здравља Костолац, реализовао је акцијуу оквиру обележавања ,,Месеца октобра - Месеца старих“. У просторијама Канцеларије за ромска питања у Костолцу вршено је бесплатно мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви. Своје здравствено стање проверило је  68 старијих мештана.

 

Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац, истакао је да ова организација посебну пажњу усмерава на стара лица:

 

„Ми имамо развијене програме које већ 15 година спроводимо, а то су програми бриге о старима, где у сарадњи са Домом здравља града Пожаревца,  бесплатно сваког месеца меримо крвни притисак и вршимо проверу нивоа шећера у крви наших најстаријих суграђана. Већ 8 година за редом функционише сервис за помоћ у кући за стара лица и особе са инвалидитетом, где смо почели са 5 геронто-домаћица, а сада их имамо 10, и педесет четири задовољних корисника. То су све програми које ми спроводимо са старим лицима са циљем да им посветимо пуну пажњу. Овом акцијом желимо да покажемо да старија популација није одбачена од друштва, већ да су користан чинилац друштвене заједнице.“

 

Према речима Зорана Рогожарског, координатора Црвеног крста за Градску општину Костолац, акција се одржава већ неколико година за редом и одзив најстаријих суграђана је задовољавајући:

 

„Надамо се да ће свест грађана по питању здравља бити  подигнута на виши ниво и да ће њихов број расти из године у годину. Човек мора имати увид у своје здравствено стање и на тај начин моћи ће сам себи да помогне у превазилажењу и решавању  здравствених проблема.“ – рекао је Рогожарски.

Објављено у Вести

Поводом 15. октобра - Дана ослобођења Пожаревца у  Првом и Другом светском рату, одржана је свечана академија на којој су традиционално додељене Октобарске награде и повеље. Костолачки Центар за културу један је од овогодишњих добитника  Повеље града за остварене изванредне резултате и достигнућа у раду. Ово значајно признање уручено је Јелени Шаманц, директорки установе. Према њеним речима,успех у раду постигнут је сажимањем комерцијалног и професионалног програма, како би се задовољили укуси и интересовања  свих грађана. Такође је истакла, да костолачки Центар за културу има изузетну сарадњу са свим културним и уметничким удружењима, те захваљујући тој доброј сарадњи, постиже се један прелеп културни миље у граду.

 

,,Захваљујем се граду Пожаревцу на додели ове Повеље , који је препознао наш рад и труд.“ – рекла је Шаманц додавши да се захваљује и свима онима који су све време ову установу подржавали и помагали.

 

Иако Центар за културу Костолац постоји само пет година и располаже скромним средствима, уз подршку Градске општине Костолац, успешно организује и реализује многе манифестације и то: Костолачко културно лето, Орфеј на Дунаву, Ко-рок фест и многе друге. Тако је за кратко време дао значајан допринос развоју културе у Костолцу.

 

Јелена Илић, чланица већа ГО Костолац, задужена за ресор – култура, такође је упутила речи захвалности граду Пожаревцу и  нагласила да  је ово признање значајан подстицај за даља ангажовања.

Објављено у Вести

Терени за спорт и рекреацију, који се налазе  иза  Спортске хале,  у Костолцу, у потпуности су реконструисани. Циљ локалне самоуправе је да стварањем услова за бављење спортом подстакне децу и омладину на активније бављење спортом и здравији начин живота. 

             

Терени су пресвучени новим слојем асфалта у целости и офарбани адекватним бојама и обележени у складу са прописима. Вредност ове инвестиције износи око 2,6 милиона динара, а извођач радова је било предузеће ,,Неимар пут“ из Салаковца.

             

Реконструкција је обухватила већ постојеће спортске  терене  у мултифункционалне за четири спорта - рукомет, мали фудбал, кошарку и одбојку. Поред новог слоја асфалта, постављена је и пратећа опрема – нови кошеви са мрежама, мреже за одбојку и голове, за које је Градска општина Костолац издвојила средства.

                 

Председник Градске општине Костолац, Иван Савић са сарадницима, у уторак, 18.октобра, званично је обишао поменуте терене.

 

Према речима Савића, основни циљ реконструкције ових спортско-рекреативних терена је стварање услова за рекреативно бављење спортом, нарочито најмлађих суграђана.

Објављено у Вести
  1. Донета Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2016. годину – Ребаланс 2 са :

    

а) Финансијским планом директног корисника буџетских средстава – Председник и Веће Градске општине Костолац за 2016. годину – Ребаланс 2;

    

б) Финансијским планом директног корисника буџетских средстава – Скупштина Градске општине Костолац за 2016. годину– Ребаланс 2 и

    

в) Финансијским планом директног корисника буџетских средстава – Орган Управе Градске општине Костолац за 2016. годину– Ребаланс 2;

  1. Донета Одлука о изменама и допунама Одлуке о оснивању Установе Центар за културу у Костолцу;
  1. Донето Решење о разрешењу председника и чланова Управног одбора Центра за културу Костолац и о именовању председника и чланова Управног одбора Културно-спортског центра Костолац.

 

Одлука о оснивању Установе Културно-спортски центар Костолацнакон образложења председника Савића, добила је апсолутну подршку одборника како владајуће већине тако и опозиције.У свом обраћању,које је претходило одлуци  председник Градске општине Костолац, Иван Савић  истакао је:

 

,,Преносом непокретности спортских објеката и терена у Костолцу  са ЈП ЕПС oгранак “ТЕ-KO” Костолацна град Пожаревац као носиоца права јавне својине, односно Градску општину Костолац као носиоца права јавног коришћења, стекли су се услови  за проширење делатности и активности Установе Центар  за културу у Костолцу. То је било једно од обећања, које смо испунили. Када год се причало о неким проблемима на територији Градске општине Костолац, долазило се до закључка да је највећи проблем то што земљиште није у власништву града, тако да Градска општина Костолац, односно град Пожаревац, не може да управља земљиштем, управља имовином на тим парцелама, и самим тим не може да улаже у објекте. Ми смо најавили да ћемо тај проблем током овог мандата решити и коначно је један део тог проблема решен. У овом првом кругу су парцеле на којима се налазе објекти прешле у власништво града Пожаревца, а корисник је Градска општина Костолац. То суобјекти у које спадају: фудбалски стадион са земљиштем око стадиона, затим Спортска хала са земљиштем око хале, плажа ,,Топољар“ и други.“ – рекао је Савић и додао:

„Сматрамо да Центар за културу Костолац као јавна установа, а  која већ постоји на територији Градске општине Костолац, може да преузме бригу о спортским објектима. На овај начин добија  још већа овлашћења, чиме би употпунили  и учинили њихов рад још садржајнијим.“

 

Скупштина је на овом заседању разрешила досадашњи сазив Управног одбора Центра за културу Костолац и именовала нови Управни одбор. Новоизбрана председница Управног одбора је Сузана Марковић, дипломирани економиста, док су за чланове именовани Милена Илић, дипломирани економиста и Миладин Радомировић, мастер инжењер машинства.

 

На седници Скупштине једногласно је усвојена Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2016. годину-Ребаланс 2.

 

Образложење Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2016. годину – Ребаланс 2 изнела је Зденка Радосављевић, виши сарадник на пословима извршења буџета. Ребалансом 2 буџета Градске општине Костолац планирани су  приходи и примања у износу од 116.707.475,00 динара, док планирани расходи и издаци износе 203.489.425,00 динара. Буџетски дефицит износи 86.781.950,00 динара, а потребна средства за финансирање буџетског дефицита обезбедиће се из неутрошених средстава из ранијих година и њих чине пренета неутрошена средства буџета Градске општине Костолац у износу од 2.712.163,00 динара и пренета неутрошена средства буџета града Пожаревца у износу од 84.069.787,00 динара.

 

Крај заседања Скупштине обележила су одборничка питања Мирољуба Николајевића, шефа одборничке групе ДС-а, а у вези топлификације у Кленовнику. Председник Савић је одговорио:

 

„На прошлој седници Скупштине града Пожаревца на дневни ред  дошао је и предлог измене Статута града Пожаревца, а онда ће они  делови који се односе на Градску општину Костолац бити усвојени на нашој седници.  Најважнија измена је да Градска општина Костолац има могућност да оснива јавна предузећа и установе, самим тим преузећемо бригу о топлификационој мрежи на целој територији Градске општине Костолац.“

Савић је такође изнео и информацију да је веће Градске општине Костолац донело закључак да се прихвати предлог о покретању Одлуке о изградњи система даљинског грејања у селу Острову. Савић је нагласио да су средства обезбеђена у буџету за израду пројектне документације топлификационе мреже у овом насељу и да се нада да ће убрзо бити расписана и јавна набавка.

 

Председник је такође одговорио и на одборничко питање које се односило и на неутрошена средства опредељена за ФК „Рудар“, који тренутно не функционише. ФК „Рудар“ неће моћи да конкурише за преостала средства у износу од 2.000.000,00 динара, јер нема овлашћеног лица које би у име фудбалског клуба поднело захтев. Према речима Савића та средства ће бити дата на располагање Комисији за спорт, а биће расписан и нови Јавни позив за спортстке организације са територије костолачке општине.

 

Седницом Скупштине председавао је  Ненад Марковић, а присуствовало је 19 одборника, затим председник Градске општине Костолац, заменик председника Градске општине Костолац, чланови општинског већа, директорка Центра  за културу и представници средстава Јавног информисања.

Објављено у Вести

У препуној сали Дома културе свечаним програмом обележен је Дан Основне школе „Јован Цвијић“. Ова школа је једна од највећих на територији Браничевског округа. Почела је са радом 1944. године. Школу похађа преко 1300 ученика распоређених у 52 одељења са 115 запослених.

           

Свечаност је отворио Серџо Крстаноски, директор школе:

           

“Ова школа траје 72 године, 72 године постојања, 72 генерације све тако исте, али ипак различите. Свако време има своје хероје, свака година оставља неки траг, свака генерација се памти по онима који тона крају заслуже. Ученици који су то сигурно заслужили у школској 2015/16. години су Јана Јосимов- ученик генерације и Борис Величковић – најангажованији ученик“ – рекао је Крстаноски, поручивши учитељима и наставницима да им основна идеја водиља треба бити љубав према ученицима, откривање најплеменитијих особина својих ђака и уливање знања, које ће им заувек остати.

 

Прослава је ове године била у знаку два јубилеја, 140 година од рођења Борисава Боре Станковића и 160 година од рођења Николе Тесле. У оквиру богатог програма, ђаци су се представили песмом, игром, глумом и рецитацијама. Костолачки основци су рођендан своје школе прославили у присуству бројних гостију, родитеља, ученика и наставника, док им је подршку пружио и Иван Савић, председник Градске општине Костолац, са својим сарадницима.

Објављено у Вести

Првацима Основне школе „Јован Цвијић“у Костолцу уручени су пакети у видушколског прибора, које једонирао град Пожаревац. Најмлађим ученицима поклоне су уручили Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца, Иван Савић, председник Градске општине Костолац, затим Срђан Радовановић, члан градског Већа града Пожаревца, Јелена Илић, чланица већа Градске општине Костолац и Јелена Шаманц, директорка Центра за културу Костолац.

 

„Град се труди да кроз разне инфраструктурне пројекте помаже школама на територији града Пожаревца. Нагласио бих да улагања у школе никад нису била већа, наравно ту нећемо стати. Потрудићемо се да следеће године средства за уређење школа буду још већа.“ – истакао је Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца.

 

Градска општина Костолац, у оквиру својих могућности и ингеренција, током ове године учинила је много на побољшању услова за одрастање најмлађих.

 

„Ми се трудимо као локална самоуправа да улажемо средства, не само у оно што је неопходно за школовање, већ и у објекте који прате школовање деце, а то су дечија игралишта и спортски терени. У току наредне године локална самоуправа ће настојати да обезбеди још више средстава, јер је неопходно да деца здраво одрастају имајући простор за игру, учење, али и простор за бављење спортом.“ – рекао је Савић.

 

У име ученика и родитеља захвалио се директор школе,Серџо Крстаноски и том приликом рекао:

 

„Захвалио бих се граду Пожаревцу и Градској општини Костолац на поклонима ученицима првог разреда. У оквиру Дечије недеље имали смо низ акција и манифестација, а једна од њих је билаподела ваучера за бесплатну ужину и школски прибор за 32 ученика који припадају социјално угроженим категоријама становништва.“

 

Највећу захвалност показали су малишани, који су осмесима и сa радошћу дочекали представнике Градске општине Костолац и града Пожаревца, који су поред тога што су имуручили поклоне за будуће успешне школске дане и разговарали са њима.

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас214
Јуче838
Ове недеље1052
Овог Месеца13158
Укупно1748375

Ваша IP адреса је: 35.168.113.41 уторак, 19 март 2024 03:11
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!