Serbian Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Russian
четвртак, март 30, 2017
Чланци поређани по датуму: март 2017

У костолачкој Библиотеци одржано је књижевно вече посвећено трилогији Последњи град (Потрага, Рат и Издаја) нашег писца фантастике – Небојше Петковића, у организацији Културно – спортског центра Костолац и Библиотеке у Костолцу, а под покровитељством Градске општине Костолац.

 

Писац је на књижевној вечери говорио о својим романима, љубави према фантастици, затим уопштено о фантастици и писцима у Србији и у свету. Изразио је велико задовољство организацијом књижевне вечери и нагласио, да иако је био гост на многобројним  књижевним вечерима широм Србије, нигде му није било пријатно толико као у Костолцу, међу костолачким љубитељима фантастике.

 

Током вечерипредставили су се и чланови клуба „Љубитеља фантастике Костолац“, који су читали неке од својих прича, писаних на креативним радионицама писања фантастике.

 

Иначе, љубитељи фантастике носили су мајице са одштампаним логом клуба “Љубитеља фантастике Котсолац”, које је донирала Градска општина Костолац.

Објављено у Вести

У просторијама некадашње Робне куће Београд, у Пожаревцуотворена је пословница Телекома Србије. Свечаном отварању нове пословнице присуствовали су Иван Савић, председник градске општине Костолац, Бане Спасовић,градоначелник града Пожаревца и Бојан Илић  председник Скупштине града Пожаревца са својим сарадницима.

 

“Данас имате доказ испред себе да је некадашња Робна кућа поново заживела, да је отворено доста нових  радних места што је показатељ да се овај објекат поново враћа у функцију.“ – рекао је градоначелник Пожаревца и додао   да се такође  захваљује и власницима са којима се  разговарало током претходне године,помогло им се  да добију  одговарајуће дозволе како би  овде људи били што пре запошљени.

 

Нова пословница у центру градаобјединила је две претходне и осмишљена тако да корисницима омогући да све што им је потребно од телекомуникационих услуга добију на једном месту.

Објављено у Вести

У насељу Петка у току је реализацијазавршне фазе изградње топлификационе мреже. За мештане  овог насеља  обезбеђено је 380 прикључака на топловод, укупна инвестиција је вредна око 2,5 милиона евра. У шестој, завршној фази изградње, извођач радова је фирма “Синерџи тек“ која је носилац посла у конзорцијуму три фирме: фирма која набавља материјал и фирме које изводе грађевинске и машинске радове.Последњу фазу извођења радова обишли су Иван Савић, председник Градске општине Костолац, Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца и Бојан Илић, председник Скупштине града са својим сарадницима.

 

Говорећи о радовима на топлификацији, Савић је истакао да је топлификација у селу Петка последњих  година рађена по  фазама и сада је у току шеста, последња фаза, којом ће се око 140 домаћинстава прикључити на топлификациону мрежу и тиме ће сва домаћинства у Петки добити грејање.Председник Савић је овом приликом  рекао да је процењена вредност јавне набавке која је расписана у 2016. години износила 57 милиона динара, а с обзиром да је најповољнија понуда износила 46 милиона, 11 милиона ће се вратити у буџет и Ребалансом распоредити за нове инвестиције.Савић је такође нагласио да се у 2017. години планира обезбеђивање додатних средстава кроз Ребаланс буџета као и из Фонда за заштиту животне средине, како би се на целој територији Градске општине Костолац ширила  топлификациона мрежа, али и реконструкција застарелих делова мреже. 

 

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, обраћајући се присутнима нагласио је да ће град  и даље спроводити политику и стратегију  равномерног развоја сеоских и градских насеља. Између осталог је истакао да су током прошле године асфалтирани путеви у вредности од око 3,5 милиона динара, а да јеу овој години опредељено 5 милиона динара.Спасовић је такођеговорио и о предстојећим радовима на уређењу Дома културе у Петки, на коме је већ замењена столарија у вредности од 500.000 динара. 

Објављено у Вести

У просторијама Основне  школе  „Јован Цвијић“ у Костолцу свечано је потписан протокол о сарадњи Градске општине Костолац и ове образовне установе.Протокол о сарадњи представља још један значајан корак ка остваривању циљева у области спорта.

 

Након свечаног потписивања, председник Савић, истакао је  да се овим и  званично школа укључује и ставља на располагање своје спортске ресурсе.

 

Серџо Крстаноски, директор костолачке основне школе, нагласио је да се школа овим протоколом обавезује да  уступи на коришћење своје спортске  капацитете клубовима, од понедељка до петка, по  два термина у поподневним часовима. Све то подразумева коришћење фискултурне сале, спортских терена и пратеће опреме.

 

Потписнници протокола су се сложили да је основни циљ потписивања протокола о сарадњи омасовљење, односно да се што већи број деце укључи у спорт и да им се на тај начин омогући здрав живот,правилан ментални и физички развој.Сарадња локалне самоуправе и школе допринеће да се што већи број деце, а посебно оне у завршним разредима, упозна са активностима локалних  спортских клубова, као и да им се олакша тај први корак у бављењу спортом. Основа за то је омогућена тиме што је Градска општина при расписивању Јавног позива за остваривање права на доделу средстава за клубове применила Закон о спорту, који налаже да свака спортска организација треба да има стручно лице оспособљено за рад са младима, односно професора физичког васпитања. Основни критеријум за бодовање при додели средстава је број регистроване деце у клубу, чиме се стимулишу клубови да привуку више младих, а то ће од сада моћи да чине и у одговарајућем простору – сали Основне школе „Јован Цвијић“.

Објављено у Вести

Просторије Удружења пчелара Пожаревац, које су смештене у Старом Костолцу, за производњу шећерно пчелињих погача, за чије је опремање обезбеђена новчана помоћ из буџета града Пожаревца, обишли су Иван Савић, председник Градске општине Костолац и Бане Спасовић, градоначелник града Пожаревца.

           

Представници Удружења пчелара упознали су Савића и Спасовића са принципом рада погона и изнели предности њиховог постојања за развој пчеларства на територији браничевског округа.

           

Према речима градоначелника Пожаревца ова инвестиција износи око 800.000 динара, а финансирана је из средстава Аграрног фонда и Удружења пчелара Пожаревац. Такође, градоначелник је истакао и идеју о оснивању центра пчелара у Љубичеву, где би био смештен и музеј пчеларства, са производним погоном, што би била атракција за туристе:

           

„Што се тиче града Пожаревца, односно локалне самоуправе, па и Аграрног фонда, обезбедићемо потребна средства за отварање једног таквог центра, пре свега наћи ћемо одговарајући објекат, земљиште у Љубичеву.“ – рекао је Спасовић.

           

Иначе, погон је смештен у домаћинству члана Удружења пчелара, Срђана Јованова, и на располагању је свим члановима. Опрема је омогућила да се у односу на прошлогодишњу производњу пчелињих погача, у тежини од 2,5 тоне, за 2 месеца ове године произведе 7 тона неопходне прехране, која је притом врхунског квалитета. 

Објављено у Вести

У просторијама костолачке Техничке школесвечано су додељени сертификати полазницима ЕЦДЛ обуке, који су успешно завршили основну информатичку обуку.

 

Европска рачунарска диплома је међународно призната потврда информатичке писмености која гарантује власнику познавање рада на рачунару према ЕЦДЛ норми.

               

Национална служба за запошљавање, током претходне године, започела је нови циклус основне информатичке обуке према ЕЦДЛ стандарду, која се реализује из средстава ЕУ, кроз пројекат „Помоћ теже запошљивим групама“.

 

Полазници обуке су лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, испоставе у Костолцу, и то особе које су на евиденцији дуже од годину дана, лица Ромске националности и млађа од 30 година. Сертификате је примило осморо полазника, који су били у прилици да кроз 90 часова прођу градиво за 7 модула ЕЦДЛ-а.

           

Сертификате је уручио директор Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“, др Горан Несторовић, нагласивши да ће школа наставити сарадњу и учествовати у свим пројектима које Национална служба за запошљавање буде спроводила у сарадњи са локалном самоуправом.

           

Иван Савић, председник Градске општине Костолац, подсетио је да је ово само један од начина да се грађанима помогне при запошљавању, а да је већ учињен знатан помак отварањем Џоб клуба. Савић је честитао полазницима успешно завршену обуку и истакао да је један од приоритета у наредном периоду реализовање циљева који омогућавају да се уз подршку Националне службе за запошљавање оствари смањење незапослености на територији Градске општине Костолац.

 

Директорка Националне службеза запошљавање Филијале у Пожаревцу, Соња Мирић,изразила је задовољство поводом доделе сертификата полазницима ЕЦДЛ, који су захваљујући обуци стекли нове вештине  и које ће им олакшати  запошљавање.

 

Ненад Маслаћ,професор информатике, рачунарства и програмирања у Техничкојшколи, који је иначе обуку и водио, овом приликом је  рекао да су полазници показали изузетну мотивисаност и спремност током трајања обуке.

 

Обуку ЕЦДЛ је спровела Национална служба зазапошљавање, у сарадњи са Техничкомшколом са домом ученика "Никола Тесла" и Градском општином Костолац, а у оквиру пројекта  ЕУ „Помоћ теже запошљивим групама”, кроз који Европска унија пружа финансијску помоћ од 6,5 милиона евра за унапређење мера активне политике запошљавања.

Објављено у Вести
понедељак, 13 март 2017 12:10

„КОНЦЕРТ ЗА МАМЕ И ДАМЕ“

На сцени костолачког Дома културе приређен је „Концерт за маме и даме“ Културно – уметничког друштва Костолац, који се организује већ двадесет и трећу годину за редом. Маме и остале даме дочекиване су лепим поклонима које су обезбедили Културно спортски центар “Костолац“ и Градска општина Костолац.

Осмомартовски концерт својим обраћањем отворио је Иван Савић, председник костолачке општине, честитајући свим дамама 8. март, Међународни празник жена.

 

 

На целовечерњем концерту КУД-а „Костолац“ учествовале су све селекције фолклорних ансамбала, као и вокални солисти и народни оркестар.Костолчани су  уживали у наступима фолклорних ансамбала Културно – уметничког друштва Костолац, који су показали раскош и богатство народних игара из различитих крајева Србије. Ове године концерт је био употпуњен наступом Балетског студија “Амадеус“ из Пожаревца (издвојеног одељења у Костолцу).

Традиционални „Концерт за маме и даме“ Културно - уметничког друштва Костолац организован је у сарадњи са Културно – спортским центром „Костолац“, а под покровитељством Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

Поводом Међународног празника жена, у холу костолачког Дома културе, отворена је изложба слика Удружења ликовних стваралаца „Спектар“ из Костолца, под називом „Дамама на дар“. Изложба је продајног карактера и отворена је за љубитеље уметничких дела, који ће моћи да уживају у изложеним експонатима до 11. марта у периоду од 18 до 20 сати. Изложба је отворена уз пригодан културно-уметнички програм. Наступали су сликари, песници, музичари, као и дечији хор „Дунавска лира“.

 

Изложбу је отворила Снежана Милошевић, председник УЛСК „Спектар“, која је изразила посебно задовољство поводом организовања изложбе и окупљања великог броја ликовних уметника. као и љубитеља ликовне уметности.

 

Организатори изложбе су УЛСК „Спектар“ и Културно – спортски центар „Костолац“, а под покровитељством Градске општине Костолац. Циљ организовања осмомартовске изложбе јесте подизање свести о култури и ликовној уметности грађана.

Објављено у Вести

Предавање на тему “Вежба као саставни део ефикасног тренинга“, које прати новије трендове и нов приступ тренажном процесу, а поткрепљено је новим истраживањима, одржано је у просторијама костолачког Дома омладине, на коме су присуствовали тренери, професори физичког васпитања и спортски радници.О тренингу и о смерницама које излазе из досадашње традиционалне праксе планирања и програмирања тренинга говорила је Драгана Мосуровић, мастер дипл. проф. физичког васпитања и спорта.

 

Иначе, поред тога што је председник Асоцијације лиценцираних фитнес инструктора и тренера, Драгана Мосуровић је предавач Педагошке праксе и демонстратор практичне наставе курса на предметима Анализа спортске активности, Методика подучавања у спорту и Моделовање тренинга у спортској грани, координатор смера Персонални фитнес, сертификовани инструктор групних фитнес програма, Међународни фитнес презентер, победник на такмичењу за “Инструктора скупинске вадбе ФЗС лета 2011.“ и лиценцирани Зумба инструктор.Сфера интересовања Драгане Мосуровић је рекреација, али је радила и са професионалним спортистима, рекреативцима, као и са децом.

 

Јелена Шаманц, директорка Културно – спортског центра Костолац, на самом почетку предавања изразила је задовољство поводом великог одзива људи из спорта.Циљ предавања, према речима Јелене Шаманц, је едукација тренера, професора и спортских радника, који су у прилици да граде здраво друштво кроз стварање продуктивне климе, кроз оптимално мотивисање учесника у спорту, кроз подршку спортистима за здравом тежњом за успехом и кроз оснаживање њиховог самопоуздања.

Објављено у Вести

„Припадницама лепшег пола, својим суграђанкама, честитам 8. март, Међународни дан жена. Овај празник представља симбол борбе за равноправност, те дамама треба дати признање за храброст и борбу и сагледати је у свим њеним величинама. Данас се не може замислити функционисање модерног друштвеног система без жена, јер је њихов допринос у свим сегментима живота немерљив. Драге даме, срдачно вам честитам Међународни празник жена.“ – рекао је Савић, председник Градске општине Костолац.

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
 • Костолац ноћу

  Костолац ноћу

 • Локомотива

   Локомотива у центру Костолца

 • Костолац на Дунаву

  Костолац на Дунаву

 • Панорама Костолца

  Панорама Костолца

 • Црква СВ. Максима исповедника

  Црква Св. Максима исповедника

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Купалиште

 • Археолошко налазиште

  Археолошко налазиште "Viminacium"

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед са торња

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

 • Терени на паску

  Плажа "Топољар" - Терени на песку

 • Археолошко назалиште Viminacium

  Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас730
Јуче911
Ове недеље2970
Овог Месеца21095
Укупно277907

Ваша IP адреса је: 54.144.250.128 четвртак, 30 март 2017 16:37
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!