Serbian Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Russian
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: јануар 2017
уторак, 31 јануар 2017 22:17

Дан Градске општине Костолац

Објављено у Садржај

Иако је почетак године, руководство Градске општине Костолац на челу са председником Савићемубрзано ради на даљем развоју наше општине и унапређењу квалитета живота суграђана. О раду локалне власти током месеца јануара говорио је Иван Савић, председник Градске општине Костолац на таласима радио „Стил-а“ .

           

Председник Савић упознао је јавност о активностима које су спроведене на самом почетку 2017. године истакавши да је на првом заседању костолачког Већа разматрано 27 тачака, неке од тих тачака билесу: усвајање плана Jавних набавки за 2017. годину, и доношење Oдлуке о покретању свих тих Јавних набавки чији смо планусвојили, затим расписивање Јавног конкурса за избор програма цркава и верских заједница, доношење Oдлуке о расписивању конкурса за расподелу средстава за остваривање потреба интереса у области спорта, доношење Oдлуке о расписивању конкурса за невладине организације и удружења са територије Градске општине Костолац, доношење Oдлуке о расписавању позива за достављање предлога за доделу повеља Градске општине Костолац Ђорђе Вајферт „Вајфертов жиг“ поводом Дана Градске општине. 

 

Савић је овом приликом грађанеупознао и о којим средствима је реч а која су предвиђена планом Јавних набавки. Истакао је да су основним буџетом за 2017. годину предвиђена дупло већа средства у односу на предходну годину, док се прилив нових средстава очекује Ребалансом 1. У првој половини године биће реализована између осталог изградња дечијих игралишта за чију се намену предвиђа око 2.000.000,00 динара, наставиће се са постављањем урбаног мобилијара (парковске клупе итд.), а сума која је предвиђена је такође око 2.000.000,00 динара,затим проширење броја лежаљки за градску плажу,и у те сврхе је предвиђено око 1.000.000,00 динара. У овој години,оно што је јако битно да се каже је и реконструкција Спортске хале у Костолцу, а овај пројекат је вредан око 18.500.000,00 динара, затим настављамо са уређењем плаже, а предвиђена средства су око 30.000.000,00 динара.

           

Говорећи о реконструкцији Спортске хале, председник Савић је истакао да је расписана Јавна набавка, а будући да је Јавна набавка велике вредности, рокови предвиђени за реализацију поступка Јавне набавке су 30 дана, затим рок жалбе је 8 до 10 дана, те се очекује да за 45 до 50 дана послови везани за реконструкцију хале буду уговорени. Реконструкција обухвата неколико фаза и то реконструкција расвете, реконструкција свих стаклених површина, реконструкција паркета, санација свих мокрих чворова, свлачионица, ходника, санација крова и олука. Очекујемо да ће већ негде средином пролећа Спортска хала бити потпуно реконструисана и да ће наши спортисти, рекреативци, суграђани, моћи да користе овај објекат у пуном сјају, рекао је Савић.

 

Ово је била прилика да председник Савић упозна јавност и да све регистроване организације и удружења са територије Градске општине Костолац имају право да конкуришу по конкурсу за доделу средстава из буџета за невладине организације. Један од услова је и да постојање организације или удружења није краће од годину дана, као и достављање извештаја о правдању утрошених средстава уколико су у предходној години имали уговор о дотацији са Градском општином Костолац. Конкурс је већ у току, након чега ће се разматрати пријаве, те ће Веће донети закључак о истим. Уговори о дотацијама већ почетком фебруара биће потписивани, како би организације и удружења кренуле на време са својим предвиђеним активностима за ову годину, рекао је Савић и додао да током 2017. године предвиђена средства за финансирање, односно суфинансирање пројеката, односно програма невладиних организација и удружења грађана износе 2.307.000,00 динара, док за програме социјалне и здравствене заштите, помоћи и бриге о старима опредељена су средства у вредности од 700.000,00 динара. Савић је нагласио да су ове године предвиђена средства знатно увећана у односу на све претходне године.

               

Говорећи о расписаном Јавном позиву,који је намењен спортским организацијама, председник Савић је истакао да су за ову годину предвиђена средства у износу од 20.179.000,00 динара. Председник је даље додао, да ће у првој половини године клубовима и организацијама на располагање бити дата средства у износу од 10.000.000,00 динара, док ће преостала средства бити распоређена клубовима и организацијама у другој половини године. Ова 2017. година започета је интензивним састанцима са представницима спортских организација и клубова, а све у циљу да се што боље и корисније усмере и трошесредства. Такође, Савић је гостујући у програму радио „Стил-а“ говорио о уведеним новинама код обавезних услова за конкурисање. Нагласио је да је поштујући Закон о спорту измењен Правилник, те су унете и две нове тачке, једна од тачака поставља обавезан услов свакој спортској организацији, односно клубу, да приликом доношења конкурсне документације поднесе и доказ о ангажовању најмање једног спортског стручњака за стручно васпитни рад са децом до 16 година, који има одговарајући вишу или високу стручну спрему у области физичког васпитања. Увођењем овог услова, Градска општина Костолац на својој територији нема више ниједног незапосленог професора физичког васпитања. По томе смо свакако јединствени у Србији.

           

У овој години увећана су и средства која ће бити расподељена Културно-уметничким друштвима. Председник Савић је истакао да су средства утростручена у односу на претходну годину, с обзиром да је њихов рад врло битан за очување традиције и културе нашег народа. Планирана средства за Културно-уметничка друштва са територије наше општине износе око 3.000.000,00 динара. Како Савић каже, локална самоуправа има за циљ да децу и младе привуче да се у што већем броју баве овом врстом уметности.

           

Будући да се ближи 29. јануар, Дан Градске општине Костолац, Иван Савић, председник костолачке општине истакао је да ћемо овај значајан празник прославити у свечаној атмосфери. За понедељак је најпре заказана свечана седница Скупштине Градске општине Костолац, а након тога је за наше грађане организован концерт групе Легенде, који ће почети у 20 сати у сали костолачког Дома културе. То је поклон концерт Градске општине Костолац грађанима и улаз је слободан.

           

Своје гостовање на таласима радио „Стил-а“ председник Савић завршио је честитком грађанима поводом седмог рођендана општине:

           

„Ово је врло важан празник за све нас, јер смо ми 29. јануара 2010. године основали Градску општину Костолац. Самим оснивањем Градске општине, некако је кренуо да се развија у бољем смеру сав друштвени живот на овој територији и мислим да како године пролазе из године у годину, општи утисак је да се Градска општина Костолац формирала у једну озбиљну институцију, која је вредна респекта и нас који се тренутно налазимо на овим функцијама и бавимо се том проблематиком, и самих грађана који, надам се, виде да постоје помаци на боље. Честитам наш заједнички празник свима и желим да ова година као и све наредне, буду успешније у односу на претходне.“ – рекао је Савић на крају свог гостовања.

Објављено у Вести

У оквиру обележавања Дана оснивања Градске општине Костолац, на већ традиционалној „Трибини о пољопривреди“ уручене су похвалнице најуспешнијим пољопривредним произвођачима у 2016. години.

           

Након уручења похвалница уследило је предавање стручњака на теме: припрема силаже, заштита ратарских усева (нега усева јечма), предлог мера побољшања исхране крава, класична куга свиња и биосигурносне мере.

           

Трибину је отворио председник Градске општине Костолац Иван Савић, који је истакао:      

          

„Прошле године сам приметио да је било јако пуно нових лица која су се посветила пољопривреди, а видим да је ове године тај број још већи. То је значајно за нашу Градску општину у смислу развоја и искоришћености потенцијала. Свим новим регистрованим газдинствима желим успех у наредном периоду, а онима који су већ „проверени“ у том послу желим да буду исто толико добри као и до сада и да сви своје резултате увећају.“

           

Окупљенима су се обратили председник Скупштине Градске општине Ненад Марковић и самостални стручни сарадник за пољопривреду Градске општине Костолац др Драгољуб Ивановић.

           

Председник костолачке Скупштине, Ненад Марковић је указао на то да је Костолац још увек млада Градска општина, али да је индикативно да како „расте“ Градска општина, тако „расте“ и овај скуп, што је врло позитивно у сваком смислу.

 

Овогодишње интересовање показало је значајан пораст броја регистрованих пољопривредних произвођача на територији Градске општине Костолац. Награђено је њих осамнаесторо и то: из области ратарства проглашени су: Милош Живојиновић, Малиша Стокић, Јовица Јованов, Дејан Младеновић, Саша Стојадиновић, Бојан Пауновић, Бојан Стевић и Милан Живојиновић; из области сточарства признања су уручена Владиславу Спасићу и Николи Лазићу; из области повртарства најуспешнији су Негован Богдановић, Драгослав Вујчић и Златко Ђорђевић; међу пчеларима на територији Градске општине Костолац награђени су Зоран Драгосавац, Зоран Трампа и Драган Младеновић; међу одгајивачима ситних животиња најуспешнији су Војислав Адамовић и Слободан Лалић.

Објављено у Вести
четвртак, 26 јануар 2017 13:27

Концерт групе Легенде

Поводом прославе Дана Градске општине Костолац, у понедељак 30. јануара са почетком од 20:00 часова у дому културе, биће одржан концерт групе Легенде. Улаз је слободан.

Објављено у Вести

Постигнути резултати у 2016. години и планови за 2017. годину биле су теме о којима су говорили Иван Савић, председник Градске општине Костолац и Јелена Шаманц,вршилац дужности директора Културно-спортског центра, гостујући у новогодишњем програму радио „Стил-а“.

           

Председник Савић, у свом излагању рекао је да сматра да је 2016. година била веома успешна за Градску општину Костолац, а најбољи показатељ тога је ЈЕДНОГЛАСНО усвајање свих битних одлука Скупштине.

 

Председник Савић, даље је истакао да је једна од најбитнијих одлука коју је донела Скупштина, Одлука о изменама и допунама Одлуке о Статуту Градске општине Костолац.Битно је напоменути да ова измена Статутадоноси веће ингеренције Градској општини Костолац, тако да ће моћи да оснива своје Установе и Јавна предузећа. Још једна битна чињеница је да смо у 2016. години успели да дођемо у посед оних објеката и површина на територији Градске општине Костолац који нису били у нашем власништву – додао је Савић.

           

Јелена Шаманц, вршилац дужности директора Културно-спортског центра ,,Костолац“, такође је изразила задовољство постигнутим резултатима у 2016. години. Културно-спортски центар, који је до недавно носио назив Центар за културу ,,Костолац“, током протекле године реализовао је велики број догађаја, концерата и манифестација,а потрудићемо се да 2017. година буде још боља. Даље је истакла да је највише пажње посвећено најмлађој популацији, како би им се на занимљив начин приближила култура и спорт.

           

Када је у питању рад законодавне и извршне власти у Градској општини Костолац, председник Савић је навео да су у 2016. години радили и заседали увек када је то било потребно, водећи рачуна о прописаним роковима. Велики број битних одлука је донет, а сваки проблем, захтев или молба грађана је узет у разматрање. Председник Савић је посебан акценат ставио на чињеницу да су све одлуке Већа донете једногласно.

           

Градска општина Костолац, осим одговорности према грађанима Костолца, има подједнаку одговорност и према становницима припадајућих сеоских месних заједница. У протеклој години доста пажње је посвећено изградњи инфраструктуре у сеоским месним заједницама. Асфалтиране су улице у селу Кленовник, затим у Старом Костолцу је започета реконструкција пута, настављено је асфалтирање улица у Острову, као и у Петки.У Костолцу је изграђен прилаз и паркинг простор у улици Трг братства и јединства, пресвучен је асфалтом и опремљен терен за мале спортове код спортске хале.Ово су само неки од важнијих радова који су реализовани током 2016. године,између осталог рекао је председник Савић.

           

И вршилац дужности директора Културно-спортског центра ,,Костолац“, Јелена Шаманц, изразила је своје задовољство досадашњом сарадњом Центра за културу и околних села, истакавши да је Центар за културу подржао сваку сеоску манифестацију, које се традиционално одржавају сваке године. Ово је била година културе у Костолцу,јер је било више од 30 позоришних представа, и исто толико филмских пројекција. Осим тога, организоване су ликовне колоније, изложбе, програми едукативног карактера. У оквиру туристичких промоција, први пут у Костолцу,организован је и фестивал цвећа. Јелена Шаманц је истакла да је највећи понос Градске општине Костолац и Центра за културу ,,Костолац“ ипак уређење плаже ,,Топољар“ у који је уложено доста труда и напора. Напоменула је да је током лета на плажи организован богат културно-спотски програм, као што су биоскоп на отвореном, турнири у разним спортовима, игрице и представе за најмлађе и друго.

           

Говорећи о оснивању установе Културно – спортског центра , Савић је истакао да је некадашњи Центар за културу заслужено прерастао у Културно – спортски центар, будући да су остваривани одлични резултати, а притом је Градска општина Костолац добила и власништво над спортским инфраструктурним објектима, те се оправдано појавила потреба за оснивањем овакве установе у нашој локалној заједници, која ће се већ од 1. јануара бавити како културним, тако и спортским манифестацијама. Буџетска средства за 2017. годину су пет до шест пута увећана у односу на средстава са којим је располагао некадашњи Центар за културу. Сама та чињеница указује да је ово озбиљна установа, а први пројекат који ће се реализовати биће адаптација и реконструкција Спортске хале, а већ након Ребалнса 1 и адаптација фудбалског стадиона и плаже “Топољар”.

 

У емисији је један део био посвећен спорту,поготово када је реч о стварању амбијента да се младим генерацијама, омладини, деци школског узраста и малишанима омогући што квалитетније бављење спортом.Председник Савић је најпре рекао да је током 2016. године велика пажња посвећена правилном развоју наших најмлађих суграђана на отвореном простору. Говорећи о најмлађој популацији, председник је истакао изградњу најсавременијег НИВЕА игралишта, као и да су још два нова игралишта постављена у Костолцу. Он је најавио и наставак изградње дечијих кутака, а међу првима биће постављање новог дечијег моболијара у дворишту костолачког вртића. Председник Савић је споменуо и изградњу теретане на отвореном, нагласивши да је потребно још више оваквих објеката нашем граду, те да очекује отварање још неколико оваквих тератана. Неизбежно је било споменути и реконструкцију спортских терена иза Спортске хале који су у потпуности адаптирани и имају све услове за бављење спортом. Неопходно је да деца у развоју имају услове у месту у коме живе за правилан психофизички развој а Градска општина Костолац и постоји, према речима председника, да те услове омогући.

 

Иван Савић, говорећи на таласима радио „Стил-а“ причао је и о реконструкцији плаже Топољар будући да је у последње две године, а нарочито током 2016. костолачка плажа завредела много пажње, иако је врло мало средстава било уложено за њено уређење. Велика посвећеност наших суграђана и грађана из других општина дали су стимуланс да се још више пажње посвети уређењу нашег купалишта, те да ће костолачко купалиште постати бренд нашег града.

 

Вршилац дужности директора Културно – спортког центра Јелена Шаманц, говорила је о новогодишњој манифестацији под називом „Чаробни децембар“ која је званично отпочела 15. децембра, а биће завршена у најлуђој новогодишњој ноћи. Пред нашим суграђанима је богат програм ове манифестације а намењен је свим узрастима. Досадашњи одзив и посета грађана овим културним дешавањима, говоре о томе да су погођене жеље и да је ово јединствени новогодишњи културни празник који у нашем граду.

 

На крају емисије, председник Савић је пожелео грађанима Срећну Нову Годину, са жељом да се окренемо једни другима, да будемо јединствени и сложни, јер ћемо само тако успети да омогућимо све оно што нам је неопходно. Такође, позвао је грађане да Нову 2017. Годину дочекамо на платоу испред Дома културе, уз наступ рок бенда „Немир и страст“ и фолк „БУБА ШВАБА БЕНД-а“.

Објављено у Вести
четвртак, 05 јануар 2017 18:43

Срећан Божић, Христос се роди

,,Православним верницима, који Божић прослављају по јулијанском календару, честитам предстојећи празник и да дан Христовог рођења подари свима добро здравље, много среће, радости и љубави.  

 

Црква Светог Максима Исповедника и Градска општина Костолац и ове године, већ традиционално, организују прославу Бадње вечери. Позивам суграђане да заједно прославимо Бадње вече, у духу наших православних обичаја. Вечерње богослужење почиње у 17 сати, док у 18 сати у порти цркве биће паљење Бадњака, након чега следи и божићни ватромет. За присутне грађане припремљено је и послужење - чај, кувана ракија и суво воће.

 

Драги суграђани срећан Божић и ХРИСТОС СЕ РОДИ.“

Објављено у Вести
среда, 04 јануар 2017 12:56

Бадње вече

Црква Светог Максима Исповедника у Костолцу иГрадска општина Костолацпозивају суграђане да 06. јануара, присуствују обележавању Бадње вечери:

- 17:00 часова – ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

- 18:00 часова – ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА

- 18:30 часова – БОЖИЋНИ ВАТРОМЕТ

                       За присутне организовано је послужење у складу са традицијом и обичајима Бадње вечери – суво воће, чај и кувана ракија.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас490
Јуче838
Ове недеље1328
Овог Месеца13434
Укупно1748651

Ваша IP адреса је: 54.205.179.155 уторак, 19 март 2024 08:49
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd